dilluns, 31 de gener del 2011

Registres lingüístics





Indica en quin registre està elaborat els següent textos:

“El tauró és un depredador que —juntament amb les rajades ( condrictis )— es diferencia dels peixos ( teleostis ) perquè té un esquelet totalment cartilaginós. Presenta talles variades: des de 15 centímetres fins a més de 20 metres , segons l'espècie. Són organismes de gran bellesa, bàsicament carnívors. Han desenvolupat una mandíbula potent i sofisticada que els permet canviar les dents amb una certa periodicitat. La fecundació és interna. Els mascles, amb òrgans copuladors externs (anomenats pterigòpodes ), s'acoblen amb les femelles dipositant l'esperma al seu interior.”


I aquest?


Sr. Josep Oller i López,

Ens plau oferir-vos el servei de la nostra nova secció de vehicles, especialitzada en totes les operacions administratives que s'hi relacionen. Gràcies a aquesta nova secció podreu confiar a la nostra gestoria tots els tràmits relacionats amb els vostres vehicles personals o professionals: renovació de permisos de conduir, domiciliació del pagament d'assegurances, recursos contra sancions, llicències de transport. Com sempre, ens posem a la vostra disposició per informar-vos-en més detaladament, si convé. Atentament, Maria Soca i Arrel Cap del departament comercial

Indica el registre en què està redactat el següent text i les caractarístiques pròpies d'aquest registre que hi observis:

El cotxe del meu pare és un trasto de l'any de la pera, i no és que no tingui peles, el paio, no. És que és més garrepa que no sé què i està una mica tocat del bolet, perquè diu que el cotxe, si tira, ha de durar dotze anys com a mínim. Fixa't tu, per què precisament? Està fatal. El que és jo, quan tingui pasta em penso comprar, ja t'ho dic ara, un GTI vermell. Ja sé que dius que no et fa el pes, però a mi m'encanta, és txulíssim i mola a tope.

Indica el registre al qual pertany el següent text i comenta els trets propis d'aquest registre que hi observis:

“—La policia ha pentinat el barri, aquesta nit. Tothom va de cul, diuen que ens hem d'estar quiets, però jo en faré una de molt grossa, ¿em sents, Hellen? Molt grossa la faré! —Però si ahir em vas donar un sobre de coca i em vas dir que en tenies molta més, com és que... —De coca me'n sobra, i d'amfetes. En porto ració triple però no en faig prou, no hi ha res que es pugui comparar amb el cavall. El necessito per collons, t'ho juro, Hellen, el necessito, el necessito! —Va, Maqui, tranquil·litza't, sigues bon noi, estira't, com et va dir aquell metge, fes una mica de ioga, que ja en saps fer. Després pren-te un bon somnífer i mira de dormir. Demà... —Hòsties de demà ni de dormir! ¿Com vols que dormi? En necessito ara i me n'hauries de buscar tu, Hellen, de cavall, per favor, digues que sí, fes-ho per mi... —No sabria pas com... —Te n'has de sortir per collons! Segur que te'n sortiràs, no em diguis que no!

Indica el registre al qual pertany aquest text i els trets propis d'aquest registre que hi observis:

“Per què mon esguard s'afanya dins aquest silenci estrany? El clap d'ombra a la muntanya sembla un terrible averany. No hi ha, en l'oberta clarícia del lluny ciutadà, gentil, alguna cosa fictícia que en fa claror febril? Anar corrents em pertoca de la tempesta encalçat? No es destria ja en la roca un déu ferest i oblidat? No; tot és que al cel pregon blau, rentat, atansadíssim, un blanc torterol es fon desitjant que el compadíssim.

Indica el registre en el qual està redactat el següent text i comenta els trets propis d'aquest registre que hi observis:


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada