dilluns, 7 de març del 2011

Ponç Pons, escriptor del 2011



L'escriptor de l'any és una iniciativa del govern de les Illes Balears

El govern de les Illes Balears ha designat el poeta menorquí Ponç Pons 'Escriptor de l'any', en reconeixement dels trenta anys que fa que es dedica a la literatura i perquè és 'una de les veus poètiques més elevades de totes les Illes'. Els propòsits de la designació són de fer conèixer i llegir els escriptors de les Illes dins del país i fora i, gràcies a aquesta difusió, de fomentar la lectura. Durant l'any Pons prendrà part en un seguit d'activitats que es faran a cada una de les Illes, a Catalunya i al País Valencià; però també a Londres, Madrid i París. La designació d'escriptor de les Illes es va fer per primera vegada el 2009, i va recaure en Baltasar Porcel, i l'any passat, en Carme Riera.

Ponç Pons (Alaior, Menorca, 1956) escriu a mà i entre espelmes, en una caseta feta de còdols, dita sa Figuera Verda, fora vila. A partir de la dècada dels noranta se centra en la poesia i comença a aparèixer en les antologies més importants i a ser traduït (fins ara, a una desena de llengües).

La seva obra, amb un gran domini de la mètrica, té tres grans eixos: la defensa 'ecolingüista', la vida quotidiana i el món interior, i l'evocació de tots aquells autors i obres que més l'han influït. Entre els volums publicats hi ha: 'On s'acaba el sender' (Premi Ciutat de Palma Joan Alcover), 'Estigma' (Premi Jocs Florals de Barcelona i Premi Josep M. Llompart de la Crítica), 'El salobre' (1996, Premi Carles Riba), 'Abissínia' (1999), 'Pessoanes' (2003, Premi Alfons el Magnànim i Premi de la Crítica de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana), 'Nura' (2006, Viola d'Or dels Jocs Florals de Barcelona, Premi Nacional de la Crítica i Premi de la Crítica «Serra d'Or») i el primer volum del seu 'Dillatari'. A més, ha traduït Sophia de Mello Breyner Andresen i Salvatore Quasimodo, i ha publicat l'antologia castellana 'Llamas escritas'.

Vilaweb

Enllaços:

  1. http://www.escriptors.cat/autors/ponspo/
  2. http://perso.wanadoo.es/lipmic/Poecat/ponsp.htm
  3. http://www.mallorcaweb.com/magpoesia/poemes-solts/ppons.html

Vilaweb

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada